maandag 30 juli 2007

meenemen

Elise is vooral bezig met alles wat ze 'mee gaat nemen'- vooral heel veel dingen die ze in de klas wil laten zien. Canadees geld... haar nieuwe schooltas... Canadese boomblaadjes... tekeningen... nieuwe Canada-kleren. Steentjes en veren. Dora-pleisters. De bewaar- en verzamelzin is behoorlijk aangewakkerd. Erfelijk belast, zeker.

naagh

'Gijs, moet jij een schone luier?'
'Naagh'
'Is dat nee of ja?'
'Naagh'
'Dat begrijp ik niet'
'Neej!'
'Okee, dát snap ik. Nee dus.'
'Wél!'
'Wel?'

and so on... and so on...

straatbeeld

Behalve de immense hoeveelheid 'small cars' (alles tot en met de BMW 5 series) - op de boot naar Bowen Island waagden ze dat zelfs aan te merken als 'undersize cars' - zie je overal voor dit continent normale auto's (pickup trucks, tow vans, 4x4's en people carriers) en die bewegen allemaal in drukke rechte streepjes door het grid. Van boven is het een soort mierenhoop die zich teveel in Mondriaan verdiept heeft. Verder zie je hier op straat heel veel bussen in alle maten. Het mooiste zijn de trolleybussen. Wauw! Trolleybussen! Weinig steden die dát hebben, geweldig. Het stratengrid is dan ook overspannen met een grid van stroomdraden.

schappehappe

Gijs heeft er zin an. Hij vraagt al een uur om de paar minuten wanneer we nou gaan 'schappehappe'. De supermarkt heeft een enorme aantrekkingskracht op hem. Gewoon LEUK, boodschappen doen :).

(niet) missen

Dit zullen we missen:

de buzz van de stad - de bergen - een supermarkt aan de overkant van de straat waar je nog een brood kunt halen om 23 uur 's avonds - belachelijk goedkope take-aways van uitmuntende kwaliteit - OV per boot - de heerlijke lokale wijnen - de grote boekhandel elke dag tot 22 uur 's avonds open - de heerlijke vruchtensappen in giga pakken - de vele speeltuinen - kinderen die achter in de auto roepen 'de bol! de bol! een schoolbus! een taxi!' (G: 'een tachtsi!') - de enorme variatie aan honden op straat - goedkoop en frequent OV - mount Baker zien en weten dat het goed weer is...


Dit zullen we helemaal niet missen:

kranten van bedenkelijke kwaliteit - de sirenes 's nachts - de prijs van wijn - de kinderen naar de andere kamer overhevelen als je zelf wilt gaan slapen - de spits die duurt van 7 tot 11 en van 2 tot 7 - de wasmachine die je kleren eerder stuk dan schoon maakt - voortdurend opletten op de veiligheid in en om het huis (ramen zonder uitvalbeveiliging op de 11e... stopcontacten...) - de bevoorrading van de Choices (met lawaaiige koelwagens - de vele vele bouwplaatsen om ons heen...

weer

De vorige keer dat we hier op dit continent waren, was het min 15 graden en lag er een halve meter sneeuw. Dit maal hadden we alle soorten weer tussen een-beetje-regen en een graad of 15 tot 34 graden brandende zon. Het klimaat van Vancouver lijkt aangenaam veel op dat van Nederland: ik ben zo iemand die voor het weer niet zo nodig op vakantie hoeft. Het was gewoon lekker hier, we hadden een enkele keer een jas nodig en dat was het dan wel. Zelfs de avond van het vuurwerk was het warm genoeg om zonder trui buiten te zijn om elf uur 's avonds. Misschien kwam dat door tijdelijke heel erge local warming.